Wenters Goud: een nieuw idee voor Winterswijk

In heel Nederland draaien soms al meer dan 10 jaar ruilprojecten onder verschillende namen. Het originele idee van een LETS kring (Local Exchange Trading System) is dat mensen op een soort markt diensten gaan verhandelen tegen betaling in een alternatief ruilmiddel. In een LETS kring spelen gewone Euro’s geen rol. De vereniging Wenters Goud heeft aan het LETS systeem haar eigen Winterswijkse invulling gegeven op basis van de gedachte dat iederéén iets kan. Iedereen heeft talenten die ingezet kunnen worden voor een ander in ruil voor wederdiensten.
Om aan het project een lokale twist te geven hebben we ons project Wenters Goud gedoopt met als slogan “jouw talent is goud waard”. Ons ruilmiddel hebben we “pyrietjes” genoemd naar het pyriet dat gewonnen wordt in de Winterswijkse Steengroeve.

 

Maar hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk?

Hoe werkt het dan praktisch? Als je je aanmeldt als lid brengen we samen met jou in kaart welke diensten je aan zou kunnen
bieden en wat voor een diensten je zou willen zoeken. Je kunt daarbij denken aan allerlei eenmalige klussen maar ook aan terugkerende klussen : strijken, een boom of heg snoeien, een kinderfeestje organiseren, iemand leren om ouderwetse erwtensoep te maken, een muurtje behangen, een kast opruimen, met een kind muziek oefenen of helpen bij het lezen, belastingformulier invullen, administratie op orde brengen, taart of hapjes maken voor een verjaardag, boodschappen doen, iemand ergens heenbrengen, hond uitlaten, kat eten geven, paarden voeren, met iemand wandelen, een dinertje verzorgen, spitten in de tuin, verzin het maar!
We schrijven je in als lid en zo nodig helpen we je om een digitale account aan te maken in het ruilprogramma. De kosten voor het lidmaatschap bedragen € 10,- voor een kalenderjaar en worden geïnd via een incassomachtiging. Je kunt jouw account inrichten zoals je zelf wilt : het enige dat echt verplicht zichtbaar moet zijn is je naam, een telefoonnummer en/of mailadres en wat je aan wilt bieden. Je krijgt dan een aantal pyrietjes om mee te starten.
Als je account is aangemaakt kan je via de website van Wenters Goud met je inloggegevens en wachtwoord naar het onderliggende ruilsysteem gaan, kijken wat het aanbod en de vragen zijn en dan gaan handelen. Je legt contact met een ander lid en spreekt met elkaar af welke dienst je wilt afnemen of voor een ander wilt doen, op welke termijn je dat wilt afspreken en hoeveel pyrietjes je er aan wilt besteden. Let op: je gaat niet 1 op 1 ruilen maar je “winkelt” bij iemand en vervolgens verdien je weer bij een ander persoon nieuwe pyrietjes.
We hebben de waarde van pyrietjes gesteld op 6 stuks per uur. Dat wil zeggen dat elke klus, ongeacht wat het is, 6 pyrietjes per uur waard is. Je rekent dus met elkaar af op basis van de tijd die er met een klus gemoeid is.
Om de vaart er in te houden en het uitgangspunt van wederkerigheid te benadrukken, hebben we een maximum gesteld aan “rood staan” maar ook aan “sparen”. Ieder lid wordt geacht minimaal 3 transacties per jaar te verrichten.
Uiteraard gaan we als vereniging ook ledenvergaderingen houden en wellicht in de toekomst ook een zogeheten (k)lets-café organiseren waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en ideeën uit kunnen wisselen. Het doel van dit eerste jaar is om alles draaiend te krijgen.

 

Maar hoe kan je nu meedoen met Wenters Goud?

We hebben de mogelijkheden op een rij gezet:

 • Als lid betaal je € 10,- per jaar, krijg je een saldo om mee te gaan starten en kan je actief
  meedoen in de ruilhandel.
  Wil je geen diensten ruilen, maar je wilt wel Wenters Goud steunen, dan kan dat op de volgende manieren:
 • Als donateur bepaal je zelf wat en wanneer je wilt doneren. De aanvraag voor de ANBI status zit
  in de pen, dus dat maakt je gift ook nog aftrekbaar van de belasting
 • Als belangstellende kom je op onze mailinglijst en ontvang je onze kwartaalnieuwsbrief.
 • Als vrijwilliger kom je ons bestuur versterken of help je ons ( incidenteel ) mee met hand- en
  spandiensten of activiteiten.
 • Tot slot mag je ook nog alles tegelijk worden………

Je kunt je aanmelden via deze website. Je kunt ons mailen op info@wentersgoud.nl
Ons IBAN nummer voor jullie donaties is NL 76 RABO 0301 855897

Hartelijke groeten namens de initiatiefgroep Wenters Goud , Marianne Koole, Vlok van Harten, Ingrid Mes en Ruth van der Meulen.